Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hormonalne ili obične akne?

Hormoni, bakterija ili neki drugi uzrok

Da bi se rešili akni moramo ih ispitati

Da bi izlečili nepravilnosti na licu, najbitnije je sagledati celokupan proces, a ključ rešenja leži u prepoznavanju  uzroka nastajanja već pomenute nepravilnosti. Pa tako, da bi se rešili upornih bubuljica, bitno je da uvidimo da li se radi o bubuljici ili o hormonski izazvanih akni, ili je pak, ono šta vas muči nešto sasvim treće. Na samom početku, treba istaći da je vizuelan način uočavanja i pravljenja razlike izmedju hormonalnih i nehormonalnih procesa napovršniji način i često najnepotupniji način. Adekvatnije i preporučljivo rešenje jeste bris same promene, kako bi se na najpouzdaniji način utvrdilo da li je reč o bakteriološkoj promeni. Ukoliko nije, hormonalni test će nam zasigurno pružiti odgovor na nedoumicu. U oba slučaja, za početak, posavetujte se sa dermatologom.

IZGLED AKNI

Hormonalne akne najčešće imaju izgled cističnih upala sa većom unutrašnjom sadržinom koja prati ovakvu upalnu pojavu. One su prilično duboke, upaljene i bole na dodir, zatežu kožu čak i tokom samog umivanja. Prati ih konstantno crvenilo i nelagodan osećaj. Najčešće se javljaju u nizu od više akni nastalih jedna do druge ili nastanjenim u istom delu lica.

Akne i nepravilnosti koje nastaju pod drugačijim uzrokom, odnosno odredjenim upalnim procesima, su u vidu bubuljice gde se javljaju najviše dve, eventualno tri na tom delu lica. Prati ih upala sa mnogo manjom upalnom sadržinom, manjim crvenilom i manjom nelagodnošću lica. Nehormonalne akne se najčešće ne pojavljuju na identičnim mestima, sem ako im nije prilikom čišćenja na pogrešan način otvoren novi kanal pa se one ponovno „pune“ u tom istom delu.

Uzrok nastajanja akni može biti usled upale komedona na licu i one su komedogene akne. Preduslov da imate ovakve akne jesu već postojeći komedoni na licu koji već duže vremena stoje i na taj način sve više pune sadržinom koja polako prelazi u upalnu promenu. Te akne odlikuje svrab i ponovno javljanje na istom mestu. Najpre vrlo malo crvenilo brzo prerasta u sve veće crvenilo, upalu i svrab koji se mora na pravilan način lečiti. O komedonima i samom uzroku komedogenih akni pročitajte OVDE.

Hormonalne upaljene akne

Upala bubuljica na koži

VREME POJAVLJIVANJA AKNI

Vreme kada se pojavljuju akne je zapravo jedan od bitnih faktora prepoznavanja samog uzroka nastanka akni. Akne koje se pojavljuju skoro uvek u očekivano vreme- odnosno kod mnogih žena pred menstrulni ciklus, pa tako i za vreme ciklusa a ponekim i nakon ciklusa, može biti skoro pouzdan znak da ovakve nesavršenosti nastaju usled hormonskih poremećaja.

MESTO NA KOM IZLAZE AKNE

Samo mesto upornih nastanaka akni na licu ne mora nužno da bude odličje nepravilnog rada organa, ali je u čovekovom interesu da zaista obrati pažnju i ispita taj organ. Naročito ako ranije nije bio podložan nastanku komedona, milijuma, bubuljica ili akni u tom delu lica ili šta više, nije bio podložan aknama uopšte.

KAKO SE LEČE AKNE?

Hormonalne akne su najčešće prilično duboke da čak i svojim nastankom uzrokuju oštećivanje kože u tom delu, i iz tih razloga je ovakve akne veoma opasno istiskivati pod upalom, jer su ožiljci pod takvim uslovima skoro neminovni.

Najpravilniji način lečenja hormonalnih akni je u savetu sa dermatologom. Ukoliko su upale velike uglavnom se poseže za lekovima, eventualno kontraceptivnim tabletama koje umiruju hormonski disbalans, a zatim i adekvatnom kućnom terapijom kojom se pacijent nastavlja lečiti. Za veće upale mogu se koristiti i propisani antibiotici, kao i kreme i gelovi koji imaju identično dejstvo na kožu lica spolja.

Upaljene bubuljice ne treba prekrivati sredstvima za isušivanje jer ona najčešće stvaraju zaštitni čep pod kojim bubuljica prinudno nestaje, ostavljajući neretko fleku zbog jačine isušivača, a time postoji duplo veća šansa da se ona ponovo javi zbog neprirodnog završenog procesa nestanka.

PITALI SMO KLINIKE, ŠTA JE ONO ŠTA NAJVIŠE POMAŽE PRI UKLANJANJU AKNI?

Ako govorimo o samostalnoj kućnj nezi, sastojak i proizvodi koji definitivno pomažu prilikom borbe sa bakterijski izazvanim aknama jesu oni na bazi salicilne kiseline. Ova kiselina izvlači višak sebuma sa kože i na taj način omogućava porama da "prodišu". Kada pora diše i nema pojačano lučenje sebuma ili druge indikatore poput masnoće i mrtve kože, tada se verovatnoća za nastanak upalnog procesa akne ili bubuljice znatno smanjuje. Ukoliko se pak sami odlučite da rukujete ovom kiselinom, preporučuje se oprezno rukovanje jer svaka kiselina zna izazvati crvenilo, suvoću i perutanje lica. AHA kiseline i proizvodi koji ih sadrže su takodje preporučljivi jer svojim delovanjem  glačaju kožu skidajući površinski sloj kože. Na taj način omogućavaju porama da budu čiste a ujedno kožu rešavaju hiperpigmentacije (flekica) i ožiljaka koji se javljaju nakon nastalog upalnog procesa. Mešanje kiselina nije preporučljivo, pa tako da ako se odlučite za proizvode sa ovakvim sastojcima, pažljivo rukujte.

Lek Roaccutane je taj kojem se treba okrenuti ukoliko su akne hormonalnog tipa i ukoliko je upala mnogo veća, uz savet dermatologa.

Tretmani koji su zastupljeni u klinikama i dermatološkim centrima a vidno pomažu aknama su stručni tretmani kiselinama, laserima i mezoterapija lica. Sva tri tretmana vidno ublažavaju upale, smanjuju crvenilo, sprečavaju nastanak novih akni, pritom brišući ožiljke koji nastaju povlačenjem već stvorenih akni. U zavisnosti od problema i stepena upale, dogovor uz iskusnog i edukovanog kozmetičara ili dermatologa će vam pomoći pri izboru ovakvih usluga. Pravilno utvrdjena dijagnoza,redovno higijensko čišćenje lica uz neki od ovih tretmana je zaista recept za čisto lice, sa vidno smanjenim nepravilnostima uz što manje posledice na samoj koži.

- HVALA DIVINE BEAUTY CENTRU ZA STRUČNE SAVETE!

1 Response
  • yeezys
    September 2, 2020

    I wish to show some appreciation to this writer just for bailing me out of such a matter. Right after scouting throughout the world-wide-web and seeing techniques which were not powerful, I believed my life was done. Being alive without the answers to the issues you have fixed through your good article content is a crucial case, as well as the ones which might have negatively damaged my entire career if I hadn’t come across your website. Your actual natural talent and kindness in taking care of everything was important. I don’t know what I would have done if I hadn’t come across such a step like this. I can also now look ahead to my future. Thanks so much for the reliable and amazing guide. I won’t hesitate to endorse your web page to anybody who desires direction about this area.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *