Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Uspešno se rešite komedona i mitisera

Ah ti komedoni

I još uporniji mitiseri

Pre svega, želela bih da pojasnimo šta su to komedoni? Komedoni su male neravnine (papule) u boji kože koje se često nalaze na čelu i bradi kod onih koji imaju masan ili kombinovan tip kože, baš iz razloga što takva koža luči više sebuma koja puni pore i zajedno sa prljavštinom i mrtvom kožom tada uzrokuje njihov nastanak. Na to gde se pojavljuju, nema pravila, mada su najčešće u T-zoni odnosno na čelu, bradi i po nosu ali znaju da budu obimni i na obrazima.

Vrste komedona

Otvoreni komedoni - mitiseri su svima nama dobro poznate crne tačkice koje obiluju već pomenutu T-zonu lica. Crne su boje zbog površinskog pigmenta melanina a ne prljavštine. Dobro je znati da se mitiseri češće pojavljuju kod određenih hormonalnih promena u telu kao što su vreme menstruacije ili trudnoća. Lice vam se takođe može osuti mitiserima, ako ste pod stresom, u vlažnom okruženju ili ako koristite kreme s velikom količinom ulja neprimerenom vašem tipu kože. Ulje i sebum iz žlezda se u mešavini sa bakteijama, nagomilanog ulja i/ili prljavštinom začepi i tako dolazi do nastajanja mitisera.

Zatvoreni komedoni - komedoni kojima je folikul zatvoren pa su praktično prekriveni kožom ostavljajući blage neravnine na koži. Ukoliko se pravilno ili uopšte ne otklone može doći do zapaljenja što dalje prouzrokuje pojavu akni. Ovakav tip komedona je izrazito vidjiv pod jakim svetlom ili suncem. Sebum koji se luči inače podmazuje i štiti kožu. Pod određenim okolnostima, ćelije koje su blizu otvora lojnih žlezda mogu blokirati otvore. Ovo uzrokuje nagomilavanje sebuma ispod kože. Pri istiskivanju, sebum ili ulje koje luče žlezde, ima beličastu boju.

Mikrokomedoni-jedva vidljivi golim okom komedoni. Oni se često javljaju ispod znojnica za čelo ili ispod traka za bradu kaciga raznih sportista. Znaju i da se pojave na rubovima vilice kada se šminka sa lica ne skine dobro u tom predelu. Rešavaju se i abrazivnijim pilingom. Nekad predstavljaju početni oblik nastajanja makrokomedona.

Makrokomedoni- se kreću u rasponu od 2-3mm. To su bledi, poluloptasti čvorić, centralno udubljeni, iz kojih se može iscediti sadržaj. Epiderm koji ih pokriva je blago uzdignut. Najpodložniji su da svojom upalom stvore akne.

Solarni komedoni- se nalaze na obrazima i bradi starijih ljudi,  smatra se da nastaju usled oštećenja od sunca.

Komedonalne akne-Prisustvo otvorenog i zatvorenog komedona, ali uglavnom ne upalne papule ili nodula. Tretman za blage akne uključuje aktuelne preparate protiv akni, laser ​​i svetlosnu terapiju, sve zavisno od stepena upalnog procesa.

I kao dodatak pišem i o milijumima ili takozvanim grizevima- Milijumi nastaju usled pojačanog lučenja lojnih žlezda ili oštećenja kože od sunca a mnogi govore da ukoliko se pojavljuju na gornjem delu jagodica mogu označavati nepravilan rad jetre. Ove bele tvrde tačkice, koje se mogu pojaviti na celom licu, formiraju se tako što keratin, koji proizvodi koža, ostane zarobljen ispod površine kože, praveći malu cistu u obliku belih tačkica. Njihovo čišćenje u kućnim uslovima koje daje takve rezultate da ih u potpunosti otkloni mi nije poznato ali znam da se izuzetno lako rešavaju prilikom tretmana kod dermatologa gde se buše iglicom i istisnu. Dešava se ponekad da se sami osuše i jednostavno otpadnu. Nestanak jednog ne uzrokuje nastanak drugog što je srećna okolnost.

Čišćenje

Čišćenje otvorenih komedona. Pri čišćenju i zatvorenih i otvorenih komedona izuzetno je efikasna glikolna kiselina i salicilna kiselina. Ukoliko nema unutrašnjeg uzročnika u organizmu koji navodi stvaranje komedona (hormonski disbalans, insulinska rezistencija) jer se tada morate obratiti endokrinologu. Ove kiseline su izuzetno efikasne i skidaju površinski sloj kože i  pri jačim koncentracijama zahtevaju isključivo profesionalnu primenu. Kombinuju se sa tretmanima čišćenja lica i daju vidljive rezultate. Samoinicijalno istiskivanje se ne preporučuje, ali posledice istiskivanja otvorenih komedona dovodi manjem broju upala nego istiskivanje zatvorenih. Bitno je znati pravilno ih istisnuti. Ukoliko su plitki i površinski u kombinaciji sa pilingom će imati željeni rezultat čišćenja.

Čišćenje zatvorenih komedona mi je lično najpoznatije. Imala sam taj problem da mi je za vreme boravka u Indiji lice toliko se upalilo da sam stvorila akne koje sam lečila skoro pola godine. Tek sada sa svim znanjem i informacijama mogu da kazem da sam sama bila uzrok svog problema - u nameri da očistim lice, sama sam pokušavala da istisnem komedone, medjutim, ja bih ih samo delimično istisnula, sabila i što je najgore inficirala (ma koliko god pazila da ne stiskam noktima već maramicama i dezinfikujem pre i kasnije) do te mere da su se upalili i pretvorili u komedonalne akne. Dakle, koliko god mi mislili da znamo da istiskujemo, veće su šanse da napravimo upalu! Pri povratku u Srbiju dobila sam adekvatnu negu isključivo od dermatoga koji mi je preporučio mesečno profesionalno čišćenje lica i korišćenje adekvatnih krema i losiona za čišćenje. Čitava rutina mi se i dan danas odnosi na čićenje lica kod dermatologa (ili proverenog kozmetičara) gde on pravilno istiska isključivo neupaljene komedone (jer stiskanjem upaljenih komedona može dovesti do pojave ožiljaka na licu). Povremen odlazak na AHA tretman kiselinama ili pak tretiranje salicilnom kiselinom. Pranje kože lica svodim na najmanje dva puta u toku dana- ujutru i uveče, pored toga nanosim i losione, kreme i gelove koji odgovaraju mom tipu kože.

Moj tretman čišćenja lica (svaki profesionalni, regularni) se sastoji iz sledećeg: prvo se očisti lice, ispilinguje i pripremi za tretman. Nakon toga sledi parenje lica. Nakon parenja lica ide čišćenje od strane stručnog lica koje istiskivanjem čisti pore. Nakon toga, spravicom koja ispušta ozon se lice dezinfikuje i sprečava upalni proces, a na samom kraju se nanosi maska na lice i krema. Danas mogu da kažem da mi je ova rutina izuzetno pomogla i da sam gotovo oslobodjena učestalog nastanka komedona. Na tretmane čišćenja lica idem po potrebi na otprilike svaka 2,3 meseca samo toliko da bih održavala kožu perfektnom bez ikakvih nepravilnosti. Ključ održavanja nege leži u većini nezi od strane profesionalaca i malog udela našeg kućnog održavanja kože.

Moju dnevnu rutinu za čišćenje lica pronadjite ovde

Kasnije sam pronašla lični uzrok stvaranja komedona na koži lica o kom možete više saznati ovde

Dakle, slatkiši, stres, neadekvatna nega kože mogu dovesti do stvaranja upornih nepravilnosti. Ukoliko promenom uticaja se i dalje pojavljuju ovakvi problemi, savet je da se obratite dermatologu koji vam jedini može reštiti problem. Kućni lekovi, pilinzi i maske mogu površno otkloniti mitisere ali dubinski nestanak ipak se postiže čisćenjem lica odnosno istiskivanjem samih komedona. Dalja nega i potreba za čišćenjem zavisi od vaše kože ali ono šta ne smete dozvoliti jeste da se komedoni stvore i dugo stoje, čime lako dodje do njihovih zapaljenja. Redovnije idite na tretmane lica i savetujte se sa dermatologom.

PIŠITE NAM VAŠE UTISKE O BORBI PROTIV KOMEDONA I MITISERA...

3 Responses
 • jordan 12
  August 8, 2020

  This really answered my downside, thanks!

 • lebron shoes
  September 2, 2020

  I am glad for commenting to make you know of the wonderful encounter my wife’s girl obtained reading your site. She came to find plenty of things, which included what it is like to have a marvelous helping character to get others really easily thoroughly grasp chosen extremely tough topics. You actually did more than my desires. Thank you for delivering such effective, trusted, explanatory and even unique tips about that topic to Gloria.

 • phone interview questions
  September 4, 2020

  https://waterfallmagazine.com
  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to more added agreeable from you!

  By the way, how could we communicate?

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *