Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Podočnjaci, uzrok i otklanjanje

Posted on 7

Kako prepoznati prave uzročnike tamnih ili naduvenih podočnjaka

Kao i kod gotovo svih promena na koži, nagle promene na predelu oko očiju definitivno odražavaju nepravilan rad u organizmu, ukoliko ti isti podočnjaci ne predstavljaju genetski uzrokovanu promenu. Najtanji deo kože je upravo ovaj oko očiju i zato je potrebno znati kako podočnjake pravilno negovati, čime ih tretirati i kako ih se rešiti. Podočnjaci, kao i sav predeo oko očiju je posebno osetljiv i treba biti obazriv jer nega celokupnog lica se ne odnosi i na ovaj deo. On zahteva drugačiju, posebnu negu.

Uzroci nastajanja podočnjaka

Tamni podočnjaci

Tamni kolutovi oko očiju prevasodno označavaju nagomilavanje pigmenta melanina koji je glavni “krivac” za ovu neugodnu boju podočnjaka a neretko i dela kože i iznad kapaka. Ovakva promena se može prepisati i netoleranciji organizma na gluten. Dok u krajnjem vidu, uzrok se može naći u nepravilnom radu nadbubrežne žlezde.

Naduveni podočnjaci

Takozvane “kese oko očiju” nastaju vremenom i ukoliko imate genetske predispozicije, veoma lako ćete im biti podložni. Medjutim, obratite pažnju jer se ovakav vid podočnjaka često javlja i kod osoba sa bubrežnim tegobama.

Starenje, stres, umor, neispavanost, nezdrav način života, pušenje i alkohol znatno utiču na stvaranje podočnjaka i jedne i druge vrste.

Kućno lečenje podočnjaka

Kreme i maske predstavljaju privremeno lečenje i blago ublažavanje nepoželjnih simptoma na podočnjacima. Najčešće su u svrsi hidratacije i protiv starenja predela kože oko očiju. Poželjno je da imaju retinola u svom sastavu koji omogućava uklanjanje sitnih bora, dok one sa vitaminom C i voćnim kiselinama u svojim sastavima utiču na izbeljivanje podočnjaka. U ranijem uzrastu, sasvim je poželjno namazati i običnu kremu jer je hidriranost ovog područja najbolja prevencija stvaranja borica i linija. Medjutim, u poznijem dobu od krema se ne može očekivati veliki napredak u rešavanju problema podočnjaka. Isto važi i za izražene probleme u ranijem dobu.

Kockice leda predstvaljaju trenutno olakšano rešenje pri naduvenosti podočnjaka. Blagim masiranjem kockicama leda, hladnim kuglicama ili rolerima za masažu, podstiče se limfna drenaža koja smanjuje otok oko očiju.

Tretmani i neoperativne intervencije

Tamni ili “upali” podočnjaci

Mezoterapija ili PRP prilagodjen regiji oko očiju se primenjuje na tamne i/ili na tek blago naduvene podočnjake, međutim ona predstavlja minimalnu proceduru, pa daje vidljive rezultate osveženja kod tek nastalih problema. Proces traje do 20-30 minuta a rezultati su kratkotrajni, te zahtevaju ponavljanje tretmana, bar do naredna 2,3 puta u toku iste godine kada je o mezoterapiji reč ili bar još jednom kada govorimo o PRP tretmanu. Nema oporavka i treman je skoro potpuno bezbolan.

Popunjavanje podočnjaka hijaluronom (ili botoxom) je najmanje invazivna metoda jer se radi o malim ubodima sa veoma tankim iglama. Prethodno je regija koja se popunjava namazana anestezijom i omogućava potpuno bezbolni tretman. Najefikasniji tretman koji apsolutno popravlja problem upalih podočnjaka (često se oni vide i kao blage kesice ali se rešavaju ovakvom metodom) i blago eliminiše tamnu boju na istim. Sam proces traje najviše 20 minuta, procesa oporavka nema, dok su rezultati vidljivi od zavisnosti dužine trajanja hijalurona koji se ubrizga (do 2 godine).

Lasersko izbeljivanje podočnjaka je način uklanjanja povećanog melana i tamnih fleka okolo očiju, kada se tamni krugovi izbeljuju. Radi se iz više puta u zavisnosti sa individualnim uzrocima (fleke oko očiju nastale od sunca se lakše izbeljuju) i progresom koji ta koža usvaja. Bezbolan tretman za koji nije potreban oporavak, rezultati su vidljivi nakon prvih meseci (mesec, dva nakon tretmana). Svaki naredni tretman se radi uz razmak od mesec danaod prethodnog. Najčešće se radi serija tretmana i u zavisnosti i od problema koji ih prati kombinuje se uz popunjavanje podočnjaka hijaluronom ili pak mezoterapijom i sl. Laser se ne sme raditi veoma blizu oka.

Naduveni podočnjaci

Mezoniti predstavljaju potpuno prirodan i inovativan način liftinga kože. Radi se o nitima koje vezuju kolagen oko sebe a zatim se razgradjuju u organizmu ostavljajući tako vezane čestice kolagena kao nit. Ubacuju se debljim iglama, gde se prevashodno područje po potrebi tretira anestezijom. Mogu da idu u bilo deo lica i na pravilan način pozicionirane, one povlače taj deo, zatežući podočnjake i time umanjujući njihovu naduvenost. Proces traje 20-30 minuta, oporavak oko 5 dana, dok je dugotrajnost niti u organizmu 2 godine, a zatim ostaje već pomenuti koncentrisani kolagen.

Radiotalasi predstavljaju inovaciju, koja se za razliku od lasera, može raditi uz samu ivicu oka. Oni se primeljuju za lifting kapaka i podočnjaka. Izuzetno efikasan način otklanjanja naduvenih kapaka gde je nekad potreban samo jedan tretman, dok rezultati mogu trajati više godina. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana i on se primeljuje uspešno i na veoma zrelu kožu lica i izražene podočnjake. Pauze izmedju tretmana su 2 do 3 meseca, dok oporavak iznosi 5 dana.

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *