Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Problem urastanja dlaka

Istražujemo uzročnike urastanja dlaka

Kako ih se najpravilnije zauvek otarasiti

Ovog puta se suočavamo se sa temom o kojoj se veoma malo priča, retko na nepotpuni način savetuje i ne ulazi u uzrok samog vida problema. U ovom postu najviše govorimo o pojavi uraslih dlaka i to onih koje se najčešće pojavljuju u odredjenoj regiji, koje uz manju ili veću upalu na kraju same izbiju a nekad izgledaju i poput mitisera čijim istiskivanjem i same izadju. Ukoliko je vaša upala veća, konstantna i bolna, pročitajte do kraja, jer se bavimo i tom temom. Za početak treba ući u samu srž nastanka promene.

 

Gde i zašto se urasle dlake uopšte pojavljuju?

Pojava uraslih dlaka je veoma česta kako kod žena tako i kod muškaraca. Kod žena se najčešće javlja na nogama i preponama dok kod muškaraca u predelu koji je najčešće izložen brijanju- licu. Najveće probleme imaju oni kojima su dlake veoma jake i kovrdžave dok su kod žena uzroci urastanja pod kožu mogu biti i slabe dlake čiji vrh nije dovoljno jak da probije površinski sloj kože. Na urastanje utiče više faktora: struktura i pravac rasta dlake, začepljenje otvora mrtvim slojem kože, itd...

Ukoliko su prisutne u samoj jednoj regiji onda je njen uzrok u velikom broju slučajeva sam vid i način depilacije te regije. Ovde nema najboljeg saveta jer svakom odgovara drugačiji vid depilacije. Ukoliko koristite vosak, obratiti pažnju da se na pravilan način dlake čupaju (suprotno od pravca rasta i da se iste ne kidaju kako ostatak ne bi nastavio rast ispod površine kože) a ako vam ovaj vid depilacije ne odgovara toliko ali ipak želite da je ga se pridržavate, onda je najbolje da pravite veće razmake izmedju depilacija a izmedju njih, koji put predjete istu regiju brijačem. Na taj način ojačavate vrh dlake i omogućavate joj da lakše izbije. Depilacija šećernom pastom je najsličnija depilaciji voskom i ona je do sada potvrdjena da najmanje doprinosi urastanju dlaka obzirom da dlake i proredjuje. Ukoliko je brijač ili depilator taj koji vam pravi problem uraslih dlaka logično je da se okrenete depilaciji. Dermatolozi napominju da brijači sa više oštrica češće izazivaju urstanje iz razloga što jedna oštrica povlači dlaku dok već drugom dlaka se seče gde se ona uvači pod površinski sloj kože. Sličan efekat se dobija i kada se tokom brijanja koža previše zateže i vuče.

Najbitnije prilikom sazrevanja upale je da sami ne dirate upaljenu dlaku i nipošto iglom ne vadite sami dlaku, to prepustite kozmetičaru. Svojeručnim istiskivanjem možete doprineti još većoj upali ili stvaranju tamne boje čijim povlačenjem ostaje fleka na koži a iglom, ma koliko je dezinfikovali možete inficirati ranu.

Šta o tome kažu iz dermatoloških klinika?

Iz privatnih dermatoloških klinika najpreporučljivija metoda depiliranja je depilacija laserom. Vodeći se rečima klinika, ona uspešno rešava i problem urastanja dlaka, sprečava nastanak novih dlaka pa tako i onih uraslih. Takodje, navodi se i radiotalasna depilacija kao preventiva nastanka novih dlaka koje mogu urastati. Istog je dejstva na dlaku kao i laserska epilacija.

Prvom slikom je pokazano kako različiti vidovi depilacija deluju na dlaku, tačnije na njeno uklanjanje, dok se na drugoj slici mogu raspoznati načini na koje dlaka urasta.

Problem konstantne promene na identičnom mestu

Ukoliko se već duže vreme borite sa upalom koja izbija na istom mestu a svojim nastajanjem ostavlja jači bol, veće oticanje upaljnog mesta i neretko gnojne posledice, možda se i ne borite sa upaljenom dlakom. Još simptoma se ogleda u samom vrhu ispupčenja koji je bele ili boje kože a promena je meka na dodir. U ovakvim slučajevima se može desiti da je začepljen kanal upaljene lojne žlezde zapravo taj koji izaziva upalu. U tom slučaju najbolje je da se posavetujete sa lekarom. Vadjenje upaljene lojne žlezde se odradjuje pod lokalnom anestezijom sa zašivanjem. Bitno je da je i žlezda a i njen kanal izvadjen kako se problem ne bi vraćao. Ovakvi problemi su česti, a bitno je raspoznati razliku a zbog mogućnosti infifciranja nikako ne dirati ranu. Ukoliko je upala konstantna- uz periode smirivanja i ponovnog nastajanja, a nema izgleda da je dlaka ispod površine, takodje na toj površini ni ne raste dlaka, vrlo je verovatno da je problem baš u lojnoj žlezdi.

Proizvodi koji pomažu prilikom urastanja dlaka

Kreme protiv urastanja- Kreme protiv urastanja su dosta efikasne za one kojima urastanje se dešava često i ono se ogleda najčešće u vidu sitnih bubuljica ili mitisera. Nanošenje ovakve kreme na čistu kožu jednom dnevno je sasvim dovoljno. Ono će vam omogućiti prestanak trenutne upale, a nastanak budućih upala i urastanja će svesti na minimum. BEHAFE preporuka kreme protiv urastanja dlake je Noreva kerapil koja se pokazala zaista uspešnom! Nanošenjem ove kreme načinićete vašu kožu ujedno i mekom pa će samo probijanje dlaka biti olakšano.

75ml 1500din

Piling- Jačinu pilinga treba da uskladite sa regijom koju tretirate. Pa tako, ukoliko su noge u pitanju, možete se slobodno i okrenuti većim česticama odnosno scrub-ovima. Ako je pak problematična bikini regija, ili pazuh, čestice moraju biti sitnije i samo pilingovanje nežnije. Ako lice pilingujete, radite to sa proizvodima namenjenim isključivo za regiju lica, ma koliko se oni činili slabijima, neće vam oštetiti osetljiviju kožu lica. Piling znatno pomže prilikom urastanja dlaka najčešće onih u vidu mitisera. Preporučljivo je dva, eventualno tri puta nedeljno pilingovati problematičnu regiju. Piling je izuzetno bitan i kao prevencija urastanja iz razloga što on uklanja mrtvi sloj kože a time oslobadja dlaku da nesmetano raste i izbije na površinu.

Losioni protiv urastanja dlaka- Losioni rade po principu omekšavanja kože kako bi dlake lakše probile površinski sloj. Losioni se nanose neposredno nakon depiliranja ili brijanja, kada je koža smirena, a pored toga što momentalno omekšavaju regiju, oni je i dezinfikuju. Efikasni su prilikom nastajanja veoma sitnih upalnih procesa ili mitisera ali ne pomažu smanjivanju već postojećih upaljenih delova. Jedan od najviše „izglasanih“ losiona je Bio Losion koji možete pronaći u apotekama.

130ml 280din

Proizvodi za hidrataciju kože- Hidriranje kože je izuzetno bitno ukoliko ste skloni urastanju dlaka. Izbegavajte proizvode na uljanoj bazi koji začepljuju pore, a upaljena mesta možete tuširati i malo toplijom vodom u svojstvu širenja pora i lakšeg izbijanja samih dlaka.

Ako vas vaš problem zabrinjava jer se odjednom pojavio u velikoj meri i ma šta god radili on se konstantno pojavljuje uz veće upalne procese koji dugo traju, posavetujte se sa vašim endokrinologom. Neretko, hormonski disbalans ili ponekad i upala jajnika može dovesti do ovakvog akutnog problema.

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *