Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Suva, dehirirana i/ili osetljiva koža?

Suv tip kože je STALNI tip kože, dok dehidrirana kao i osetljiva koža su PRVREMENO stanje.

Suva koža

Suvu kožu odlikuju: zatezanje, hrapavost, perutanje, mogućnost crvenila tokom čitave godine. Karakteristično je da ovakav tip kože jednostavno luči mnogo manje sebuma za razliku od ostalih tipova, pa samim tim zahteva hidratantnu negu i ne previše abrazivne proizvode. Suvo lice je najčešće genetska predispozicija i teži ka većoj osetljivosti i lakšem boranju lica. Prednost je da ovakvo lice ne pati od upaljenih akni pa čak ni od bubuljica i mitisera.

Nega ovakvog tipa se ogleda u većoj hidriranosti uljima i kremama koje koži nadoknađuju prirodan nedostatak od potrebnog lučenja sebuma kože. Vitamin E je značajan u nezi ovakve kože pa se preporučuju proizvodi sa njegovim sastojkom.

Preporučljiva rutina za kućnu negu suve kože:

Čišćenje: kod ovakvog tipa kože lica je najbolje uz mleka za čišćenje lica.

Piling: je veoma bitan kod ovakvog tipa jer se koža brže peruta pa je samim tim sloj mrtve kože sve deblji i deblji ukoliko se lice ne pilinguje. Tako nastala barijera blokira mogućnost da koža u potpunosti upije i absorbuje nanešene proizvode. Piling se može ogledati u veoma sitnim česticama, onim ne previše grubim za ovakav tip ili pak se treba odlučiti za hemijske pilinge poput AHA i BHA kiselina.

Toner: kao poslednji korak čišćenja lica preporučljiv je i toner, koji ne mora biti obavezan u nezi ovakve kože. Međutim, on je odličan dodatak u nezi, gde ste sigurni da je koža apsolutno čista a pritom joj je vraćena potrebna PH vrednost.

Serumi/ losioni: ovi proizvodi na vodenoj bazi su odličan prvi korak u hidrataciji kože koji je veoma bitan za osetljiv tip. Serumi su ti koji prodiru u dublje slojeve kože i omogućavaju pravilan rad ćelija, pomažu proizvodnju kolagena. Korišćenje seruma i losiona na bazi peptida i vitamina E dodatno hrani i neguje kožu na duže staze.

Ulja za negu lica: su pravilan način hidrirajuće nege suve kože. Nadomešćuju potrebnu masnoću lica i pružaju dugotrajni hidrirajuć osećaj. Najpogodnija ulja za ovakav tip lica jesu ona na bazi vitamina E, šipka, jojobe, kokosa.

BEHAFE PREPORUKA PROIZVODA:

*Prikazane cene su okvirne i postoji mogućnost da su drugačije u zavisnosti od prodajnog objekta ili tržišta

Dehidrirana koža

Iako je masna ili pak kombinovana, vaša koža može biti ujedno i dehidrirana. Zategnutost kože svaki put nakon pranja lica, ili pak određeni suvi delovi na licu mogu biti znak dehidrirane kože. Iako masna, sklona širim porama, mitiserima ili čak i upalama, vaša koža jednostavno prebrzo upija kreme koje nanosite i ponekad imate potrebu i za drugim slojem iste, opet je znak dehidriranosti. Dehidratacija kože je uzrokovana raznim faktorima: nedostatkom vode u organizmu, održavanje određenih dijeta, unošenjem dosta obrađene hrane sa puno aditiva, pa čak i zbog izloženosti UV zracima, a ponekad i promena klime zna da utiče na pogoršanje kože lica. 

Pri dehidrataciji, koža proizvodi veliku količinu sebuma kako bi nadoknadila suvoću, tako da je dehidratacija veoma česta pojava kod masne i kombinovane kože.

Preporučljiva rutina za kućnu negu dehidrirane kože:

Čišćenje lica: kao novitet u čišćenju lica trebalo bi da probate i ulja za čišćenje lica jer ne brinite, neće pogoršati stanje masne kože već će je znatno hidrirati. Izbacite jako isušujuće gelove iz upotrebe bar na neki period, zamenite ih mlekom za pranje lica.

Piling: bez problema možete se okrenuti pilingovanju lica ili pak upotrebom kiselina.

Toner: je definitivno korak koji ne bi trebali preskakati ukoliko je vaša koža dehidrirana. On vraća prirodni balans koži i pruža mu dodatnu negu, umiruje je.

Serum: je korak koji je po želji ali može dodatno poboljšati stanje kože lica. Hijaluronska kiselina ili nijacinamid su velika preporuka kao hidrirajuća nega.

Krema: hidratantnu negu možete završiti kremom koja je za nijansu teža nego ona koju ste koristili do sada. Da bi omogućili njeno potpuno absorbvanje, masirajte kožu dok je nanosite.

BEHAFE PREPORUKA PROIZVODA:

*Prikazane cene su okvirne i postoji mogućnost da su drugačije u zavisnosti od prodajnog objekta ili tržišta

Osetljiva koža

Osetljiva koža je trenutno stanje kože koje usled određenih faktora, iskazuje vidljive promene na licu (ili telu), koje ono do sada nije imalo. Osetljivost nastaje najčešće usled genetske predispozicije za istim, disbalansa hormona, nagle promene ishrane, alergije, prevelikog isušivanja lica i slično. Ono šta je najbitnije naglasiti jeste da se pri osetljivosti lica MORATE obratiti stručnom licu – dermatologu ili pak stručnom kozmetičaru koji vam može pomoći pri lečenju nastalih problema.

Pri nezi osetljive kože morate smanjiti i proizvode na bazi alkohola, a ukoliko imate suvu i ptitom osetljivu kožu, u potpunosti izbegnite alkohol i proizvode koji ga sadrže.

Osetljiva suva koža

Suva koža ima češće predispozicije da bude osetljiva. Njena struktura i nedovoljno lučenje sebuma je jednostavno čine podložnijom promenama koje prate osetljivost za ovakav tip. Osetljivosti kože koje najčešće prate suvu, ali ponekad i po koji masan ili kombinovan tip kože su sledeće:

SEBOREIČNI DERMATITIS

Seboroični dermatitis ili seboreja je hronično oboljenje kože koje se javlja kod oko 40% svetske populacije odraslih, mnogo češće pogadja muški deo populacije i nije zarazan niti uzrokovan lošom higijenom. Karakterišu ga rastresite beličasto-žućkaste ljuspice na koži, vidno perutanje kože koja je često crvenkasto i svrbi. Usled učestalog češanja može doći do sekundarne bakterijske infekcije i pojave ranica i krastica. Ako se pojavi u predelu glave, vidno je perutanje temena, a kosa se brzo masti, ponekad dan do dva nakon pranja.

Seboreja obično zahvata:

 • vlasište,
 • lice (obrve, obraze, nos, bradu, ponekad kapke),
 • područje ušiju,
 • gornji deo zone dekoltea i
 • leđa,
 • a retko se može pojaviti u okviru pazušne i
 • lakatne regije, kao i
 • u predelu jame sa zadnje strane kolena.

ROZACEA

Rozacea je hronični, zapaljenski poremećaj koji se ispoljava u epizodama i zahvata do 10% populacije odraslih. Kako pripada poremećajima preosetljivosti, oni koji pate od nje opisuju neprijatne osećaje kao što su između ostalih peckanje i osećaj vreline – subjektivni osećaji koji su vezani za preosetljivost. Rozacea ima najčešće nasledni faktor a najčešće zahvata predele obraza kako kod suve tako i kod masne ili pak normalne kože .

Osim ovih simptoma, oni obično imaju i zajapurenost i znakove rasprostranjenog crvenila na obrazima, bradi, nosu i čelu, proširenje kapilara, suvoću, perutanje i gnojne bubuljice.  U najozbiljnijim slučajevima rozacaee, koža može zadebljati i može nastati višak tkiva. Ovo obično zahvata nos i poznato je kao rinofima. Rinofima čini da nos izgleda veliki i tada on poprima kruškasti oblik.

EKCEMI

Ekcem (dermatitis) predstavlja zapaljenje kože koje se odlikuje osipom ili upalom, osušenim i crvenim pečatom/pečatima, a nije uzrokovano infekcijom. Ekcemi često nastaju kao posledica senzibilizacije organizma na bakterije ili gljivice ili pak mogu nastati kao reakcija na hemijske supstance (kozmetiku) koje ne odgovaraju vašoj koži. Rešavanjem uzročnika u organizmu nestaje i ekcem. Zapaljenje povećava svrab, a kao posledica pojačanog svraba, dolazi do češanja i potom još intenzivnijeg zapaljenja.

Atopijski dermatitits je hronični ekcem udružen sa intenzivnim svrabom, pojavom zadebljale grube kože koja je sklona pucanju i hipopigmentacijama (gubitak pigmenta).

Pored lica, ekcemi neretko zahvataju i šake i stopala i to najčešće predeo između prstiju. Oni nastaju kao imunološka reakcija na spoljašnje faktore koji ne odgovaraju koži.

Lekovi koji uklanjaju ekceme se prepisuju isključivo od strane doktora.

Osetljiva masna koža

Masna koža ispoljava svoju osetljivost kroz brojne upale kakve su njoj i svojstvene. Upaljeni komedoni, gnojne bubuljice ili pak koža sklona aknama je ono šta masnu kožu može učiniti izuzetno teškom za održavanje. Pogrešan korak je onaj kada se koža još naknadno isušuje pa koža u određenim delovima luči pojačano sebum dok se drugi isušuje i nastaju ekcemi na licu.

U ovom slučaju, nega kože lica se menja a ekcemi su prvi koji se tretiraju. Nakon uklonjenih ekcema, može se vratiti na uobičajenu negu i ponovno korišćenje preparata u borbi protiv upala lica.

 

 

Ostanite uz Behafe jer vas očekuju potpuna objašnjenja i saveti stručnjaka pri nezi svakog tipa osetljivosti kože

3 Responses
 • Mirka
  October 4, 2019

  Odličan tekst.Hvala na ovakvim savetima i posvetite više pažnje i nama sa suvom kožom!!!super je blog

  • Behafe
   October 5, 2019

   Draga Mirka, hvala Vam!
   Uskoro stižu novi videi i tekstovi posvećeni baš suvoj koži lica!

 • air max 97
  August 9, 2020

  There are actually a number of particulars like that to take into consideration. That may be a great level to carry up. I provide the ideas above as normal inspiration but clearly there are questions like the one you bring up the place the most important thing might be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round issues like that, but I am positive that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls really feel the impact of only a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *