Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Da li su nam potrebni TONERI za lice?

Posted on 15

TONERI, STVARNA POTREBA ILI MARKETINŠKI TRIK?

Proizvodi za negu lica u kućnim uslovima prevashodno predstavljaju  nastavak profesionalne nege od strane dermatologa ili kozmetičara. Samim tim, kućna nega pomaže i prolongira efekat poboljšanja kože lica, njenog dobrog stanja, tonusa i uklanjanja nepravilnosti lica. Određeni koraci u nezi lica nisu neophodni za sve tipove kože, pojedini proizvodi nesumnjivo predstavljaju isključivo marketinške poteze industrije nege i lepote, pa se postavlja pitanje, da li je to slučaj i sa TONERIMA? Kome su namenjeni i čemu oni uopšte služe?

Čemu služe toneri?

Osnovna svrha tonera i njihovog korišćenja ogleda se u smanjivanju proširenih pora i glačanju lica skidanjem površinskog sloja mrtvih ćelija na licu. Najbitniji faktor se ogleda u vraćanju koži pH vrednosti lica, koja se gubi kroz mnogobrojno korišćenje isušujućih sredstava, poput gela za pranje i umivanje lica.

Vraćanje pH balansa koži je nužna zarad pravilnog funkcionisanja iste. Smanjena pH vrednost odražava se tako što se pojavljuje upala lica i onda je to stanje kiselo stanje, stanje prevelikog lučenja sebuma. Što je niže na skali koža je sklona većem mašćenju. U momentima kada se koža opere i očisti uz agresivnije preparate ona podleže većoj osetljivosti i suvoći, što predstavlja alkalno stanje. Pri alkalnom stanju koža teži ka perutanju i pojačanom boranju lica i tada je njena pH znatno viša na skali pH vrednosti nego što balans to traži. Koža je u prirodnom stanju teži da bude izmedju 4.0. i 5.5. pH vrednosti na skali koja broji od 1 do 14 pH. Ta vrednost je najpogodnija za pravilno funkcionisanje kože lica i ona se smatra idealnom vrednošću.

Nanošenjem TONERA, pruža se zaštitni faktor koji prvobitno vraća zdrav balans kože lica, uravnotežena pH vrednost i postiže se balans izmedju alkalnog i kiselog stanja. Pružajući zaštitni sloj koži, sprečava se njena osetljivost na spoljne okolnosti, dok prirodan balans omogućava zadržavanje hidriranosti i prirodnog sebuma u samoj koži.

Toner takođe omogućava lakše prodiranje kasnije nanešenih proizvoda.

Šta sve spada u toner

  • Pročišćena voda, voda za čišćenje (purified water, cleansing water) – u čijem sastavu se često mogu nači eterična ulja, ekstrakti biljaka, kolagen i minerali. Obogaćene sastavima koji imaju pogodan uticaj na svaki tip kože i najčesšće su u službi osvežavanja i hidratacije lica. Zbog svog laganog sastava, najbolje ju je koristiti ujutru a može se koristiti i tokom čitavog dana.
  • Micelarna voda (micellar water) – iako je navedena kao toner, ona zapravo ne predstavlja toner. Služi čišćenju kože lica i uklanjanju nepravilnosti ali funkcioniše na totalno drugačijem principu u odnosu na sam toner. Micelarne vode “izvlače” vodu i ulja iz vaše kože, čisteći je, a taj proces je potpuno suprotan toneru, koji hidrira i omogućava zadržavanje prirodnog sebuma u koži.
  • Mirisna voda (essence water) – se može naći u gušćoj i razređenijoj koncentraciji. Ovakve vode su u svrsi hranjenja kože lica, a njihov sastav se neretko bori protiv određene vrste nepravilnost.

Toneri se nanose uz pomoć tufera kada je u službi dodatnog čišćenja lica, dok se direktno na lice uz pomoć šaka nanosi kada vaše lice ne zahteva dodatno čišćenje već naknadno hranjenje iz korisnih supstanci tonika.

BEHAFE preporuka tonera:

The Ordinary Glikolna kiselina 7% omogućava blagi tretman kiselinom koja efikasno deluje u lečenju akni, glačanju kože, odstranjanju površinog sloja kože, komedona i hiperpigmentacije. Ovaj toner je namenjen najviše koži sklonoj neravninama, ožiljcima, upalama u vidu akni i bubuljica. Veoma uspešno ocenjen i dosta pristupačan proizvod.

1100 din 240 ml

Pixi glow tonik sa 5% glikolne kiseline je uspešan u blagom otklanjanju mrtvih ćelija i čišćenju pora što koži daje dodatan sjaj i zdraviji izgled. Ostale supstance poput aloe vere smiruju kožu i pružaju joj hidrataciju. Pruža koži vitalnost i namenjen je gotovo svim tipovima kože lica: masnom, kombinovanom, normalnom pa i suvom licu.

3000 din 250 ml

Biologique Recherche P50 losion je sudeći po sastavu najviše u svojstvu anti age-a, zatim eksfoliacije i hidratacije lica. Veoma uspešno kožu čini glatkom i sjajnom, smirujući upale i regulišući reljefne promene. Namenjen je svim tipovima kože lica, a kao kombinacija mnogobrojnih kiselina čini ovaj losion bestsellerom iako postoje varijacije istog u okviru same linije.

6000 din   150 ml

Lični utisak

Koristeći tonere za negu lica poput Pixi glow losiona ili The Ordinary glikolne kiseline, primetila sam znatno poboljšanje strukture kože lica. Uvela sam čišćenje lica tonikom neposredno nakon pranja kože lica gelom i umesto jednog od dva puta pranja kože lica gelom za čišćenje što je dovelo do boljih rezulatata od onih koje sam dobila čestim čišćenjem gelom. Pixi tonik sam koristila dva puta dnevno- pre i posle podne, dok sam nakon istrošene bočice nastavila sa the Ordinary jednom dnevno (usled jače koncentracije kiseline). Nakon tonika nisam nanosila kremu za lice i dobila sam potpuno jednaku hidrataciju, s tim da su nepravilnosti u vidu komedona i upala se znatno smanjile. Koža je zdravija, pore su smanjene, a tekstura uglačanija i vraćen joj je sjaj i dobar tonus lica koje se često gubi zbog isušujućih tretmana pri uklanjanju komedona i upala.

Uporedjujući ova dva tonika, lično mišljenje je da je The Ordinary tonik znatno efikasniji na mojoj koži koja je sklona ponekim upalama i ne tako retkim nastajanjem komedonima, obzirom da je kombinovano masni tip. Pixi tonik je dosta blaži i stekla sam utisak da je više namenjen normalnoj ili kombinovano suvoj ili pak samo suvoj koži lica sa ne mnogo upala.

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *