Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Odredite tip kože lica na jednostavan način

Behafe vam nudi korisne savete da saznate vaš tip kože lica

Početak pravilne nege

Ovo je dosta jednostavan post gde verovatno većina vas i pretpostavlja individualni odgovor na datu temu, ali je isto tako toliko bitno da shvatite da se pravilna nega na licu gradi na osnovu dobro utvrdjenog tipa kože koji posedujete.

Prvenstveno, naglašavam da je dermatolog taj koji može najbolje vam utvrditi tip kože ili vam može rešiti sve nedoumice vezano, kako za kožu lica tako i za kožu tela. Pogotovo ako je vaša koža osetljiva- sklona iritacijama, crvenilima i alergijama. Osetljiva koža nije tip, to je stanje koje se rešava isključivo propisanom terapijom kada se ustanovi zbog čega je došlo do odredjene osetljivosti.

Želim da navedem da ukoliko imate, primera radi – suv tip kože lica nije nužno da vam i telo ima suvu kožu ali najčešće se tip kože lica i tela poklapaju. Ja sam pobornik hidratantnosti i nege, i uvek se odlučujem za svakodnevnu hidratantnost kože tela, ma kog tipa ona bila.

Suva koža

Suva koža lica

Suva koža

Suva koža proizvodi manje sebuma nego svi drugi tipovi, postoji nedostatak lipida koji je održavaju vlažnom i koji čine zaštitni omotač kože,a to je ono što je čini dehidriranom i osetljivom. Suva koža je baš zbog toga i sklonija uticajem spoljašnjih faktora poput sunca i vetra a za nju dehidratacija izuzetno bitna jer su bore baš ovom tipu najsklonije.

Karakteristike suve kože koja nije bila izložena preparatima ili spoljašnjim uticajima su sledeće:

 • pore kože nisu toliko vidljive,
 • koža je bez sjaja, ponekad se i peruta
 • boja je crvenkasto roza sa pojačanim mogućnostima za crvenilima,
 • bore oko očiju su vidljivije ukoliko imate više od 25 godina,
 • sunce, hladnoća i vetar izazivaju sem crvenila i blagu iritaciju i vidljivu suvoću,
 • nemate probleme sa aknama ili ih niste imali u mladosti
 • stalan osećaj zategnutosti, poneko peckanje eventualno svrab

Osetljiva koža nije uvek povezana sa isušenošću. U svakom slučaju, važno je izbegavati preparate za negu koji sadrže iritirajuće sastojke kao što su mirisi i boje. Uvek proverite da li je preparat dermatološki ispitan na osetljivoj koži.

Kombinovana koža

Kombinovani tip kože odlikuje to da se na njemu nalaze različiti tipovi u različitim predelima lica. Najčešća odlika je masnija T-zona lica (čelo, nos i brada) i to zbog povećanosti lučenja sebuma, dok su obrazi ili normalnog ili suvog tipa. Naravno ovo ne znači da treba da koristite dve različite kreme. Farmaceuti su prilagodili negu lica baš ovom tipu, stavljajući sve u „isto pakovanje“. Više o nezi ovog tipa kože pročitajte ovde : BEHAFE izbor proizvoda za kombinovanu kožu .Ukoliko imate kombinovanu kožu možete osećati zatezanje kože, a istovremeno imati nesavršenosti poput bubuljica i mitisera u T zoni. Kombinovana koža lica varira od kombinovano suve gde je T zona usijana a ostatak kože suv i kombinovano masne kod koje je T zona masniji tip a ostatak lica normalan tip ili blago suv.

Kombinovana koža, pošto kombinuje više tipova zahteva i negu u skladu sa tipovima. Zbog T zone je potrebna hidrantna krema na bazi vode, a zbog suve regije krema sa bogatijom teksturom.

Karakteristike ovog tipa kože su:

 • Koža na obrazima i slepoočnicama je glatka, sa sitnim porama
 • U oblasti nosa, čela i brade postoje veće pore ili akne
 • Koža na nosu je često sjajna
 • Koža celog lica je osetljivija
 • U zimskom periodu, koža na čelu ili/i obrazima je često iritirana i ispucala
 • Leti koža postaje masnija

Masna koža

Masna koža je termin koji opisuje tip kože sa povećanim stvaranjem sebuma. Zbog većeg lučenja sekreta na ovoj koži su jasno vidljive pore, a koža lica se prekomerno sija. Povećano lučenje može biti blago i značajno. Na povećano lučenje sebuma utiču genetski faktori, ali takođe, nepravilna ishrana i higijena. Uzrok takođe može biti hormonski disbalans ili korišćenje lekova, pa i stres. Uobičajene karakteristike ovakve kože lica su:

 • Usijanost kože i masni tragovi u gotovo svim delovima lica, neko vreme nakon pranja
 • Pojava mitisera, akni ili učestalih bubuljica po gotovo svim regijama lica
 • Pore kože su proširene
 • Koža nije preterano osetljiva, crvenilo ili iritacija su jako retka pojava
 • Koža dobro podnosi spoljašnje uticaje

Masna koža može biti manje ili više masna. Ovaj tip kože uglavnom zadržava mladački izgled duže nego ostali tipovi uz svoju pravilnu negu.

Nemojte da vas zavara mometalna suvoća nakon čićenja lica (koja je karakteristična za ovaj tip). Ostavite kožu sat vremena nakon pranja bez ikakvih preparata i prepoznate njene prave odlike.

Normalna koža

Za ovaj tip kože ljudi koji ga imaju trebaju biti izuzetno zahvalni. Normalna koža je dobro prokrvljena zbog čega ima lep rozikast ton. Pore nisu toliko vidljive, koža nije sklona naročitom mašnjenju niti većoj dehidrataciji. Koža nije sklona problemima i ukoliko ima crvenila, eventualnih zatezanja i nečistoća ona su prolaznog karaktera. Jednostavno, normalan tip kože je lak za održavanje i retko kad je lice usijano ili dehidrirano.

 

Bez obzira na tip kože, nepravilnost, znake starenja i slično, apsolutno svaki problem ima potpuno ili delimično rešenje. Budite uporni, istražujte, raspitujte se, posetite lekara. Ne zaboravite da ne posustajete i imajte na umu da vaša unutrašnja lepota dvostuko nadjačava spoljašnju.

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *