Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vodič o kiselinama i njihovom pravilnom korišćenju

A, B, C, AHA, BHA, HIJALURONSKA i BENZOYL PEROXIDE KISELINE

Retinoid (Vitamin A)

Poznat u sastojcima još i kao: retinoid, retin-a i retinol. Medjutim, medju njima postoji odredjena razlika.

Retinoid je kompletna supstanca koja u sebi sadrži: retinol, retin-a, retinoinsku kiselinu ili tretinoin. Za retinoinsku kiselinu je dokazano ima najjače dejstvo jer prodire u znatno dublje slojeve kože, medjutim se samo može uz dobiti uz recept dermatologa. Retinoinska kiselina ima 100 puta veće dejstvo od retinola, pa se samim tim ona preporučuje zrelijoj koži kojoj su potrebne veće promene u strukturi i teksturi kože, dok je koži 20-tih i 30-tih godina kao vid prevencije, sasvim dovoljan sam retinol.

Vitamin A u svakom obliku omogućava brži oporavak epidermisa, zamenjujući stare slojeve kože sa novim. Naša koža se pod običajenim okolnostima regeneriše na svakih 30 dana, dok koristeći ovu supstancu, taj period se skraćuje na 14 do 21 dan potpunog stvaranja novih ćelija. Osnovni uticaji na kožu su da: smanjuje pojačano lučenje sebuma i masnoću kože, smiruje zapaljenja, otčepljuje pore. Ostali efekti koji se dobijaju korišćenjem retinola su: ublažava pojačanu hiperpigmentaciju usled sunca, glača sitne borice, smanjuje uvećane pore, čini kožu glatkom.

Potpuni rezultati su vidljivi nakon 2,3 meseca korišćenja. Ukoliko se borite sa rozaceom ili ekcmima, retinol je supstanca koju morate POSTEPENO unositi u svoju rutinu nege, jer može dovesti do upala i crvenila. Obratite pažnju i na smanjenje procenta ove supstance u proizvodima koje birate kao i učestalost korišćenja.

Koristi se isključivo u toku noći. Jutro nakon korišćenja, neposredno pred ikakvo izlaganje suncu nužno je koristiti zaštitni faktor.

Niacinamid (Vitamin B3)

Pomaže u otklanjanju nepravilnosti, ima hidratantno svojstvo i značajno smiruje kožu, pa tako pomaže pri umirivanju rozacee, perutanja, crvenila i nastanaka osipa na koži. Reguliše lučenje sebuma i time sprečava nastanak novih akni. Pomaže u izbeljivanju tamnih fleka na koži i smanjuje uvećane pore. Podstiče nastanak kolagena u koži i omogućava znatno poboljšanu elastičnost. Odličan je antioksidant i ublažava sitne bore na licu, glačajući ih. Odličan je za svaki tip kože lica, pri svim vremenskim uslovima i starosnoj dobi.

Može se naći u vidu: seruma i kao sastavni deo maski i krema za lice.

Svoje dejstvo iskazuje posle 8-12 nedelja korišćenja.

Vitamin C (L-ascorbid acid)

Obzirom da čista kiselina vitamina C ne odgovara svakom PH-u kože, ona se veoma često može naći u sklopu odredjene kreme ili seruma. Benefiti ove kiseline su mnogobrojni: on je antioksidant koji uklanja znakove starenja, pomaže lučenju kolagena, uklanja tragove hiperpigmentacije i pruža odličan oporavak od oštećenja kože, otklanja sav vid fleka i smanjuje znakove starenja i oslobadja kožu od ožiljaka nastalih od akni.

Hijaluronska kiselina (Hyaluronic acid – HA)

Prirodni sastojak koju koža već poseduje ali je isto tako gubi usled dehidratacije i starenja. Najbolje svojstvo hijaluronske kiseline jeste hidratacija! Funkcioniše po principu da stvara zaštitni sloj koji zadržava hidriranost kože.

Tako da se ona lako pronalazi u svakoj kremi, serumu ili maski namenjenoj suvoj ili dehidriranoj koži. Medjutim, hijaluronska kiselina, bazirana na vodi (gelasto-vodenaste strukture) se rado preporučuje apsolutno svakom tipu kože lica, a naročito suvoj i istrošenoj koži. Pogodna je svaki tip kože, u svim starosnim dobima pri svim vremenskim uslovima.

Može se pronaći i kao sodium hyaluronate, gde je jedina razlika u težini strukture same supstance, te se on lakše upija.

AHA Kiseline (Alpha Hydroxy Acid)

Kiseline organskog sastava, nastale iz voća i mlečnih proizvoda (lactic/ mlečna kiselina) pa se često nazivaju i voćne kiseline. Jeste hemijski piling koji zbog svog sastava ne može dopreti u dublji sloj kože ali efikasno eliminiše sav mrtvi sloj kože na površini. Pa tako, koža je sveža i blistavija. Poboljšavaju strukturu kože i pomažu pri uklanjanju tamnijih fleka na licu kao i pri uklanjanju upala i komedona na licu.

Namenjena je svim tipovima kože. Može se pronaći u tonerima, serumima, maskama i kremama kao i hemijskim pilinzima. Kada koristite ovu kiselinu u jačem procentualnom obliku, svedite ostatak nege na jednostavnost, ne mešajući je sa ostalim kiselinama.

Pri korišćenju ove kiseline normalan je nelagdan osećaj blagog zatezanja i peckanja odmah nakon stavljanja, medjutim ukoliko taj osećaj potraje potrebno je isprati kiselinu sa lica. Izbegava se u sezonama gde ste izloženi jakim sunčevim zracima.

U AHA voćne kiseline spadaju sledeće kiseline: glikolna (najabrazivnija ali i najdelotvornija), lactic ( malo manje abrazivna i dosta hidratantnija kiselina sa jednakim dejstvom), mandelic kiselina (antibakterijska kiselina, veoma blaga) , malic kiselina (najviše se nalazi u proizvodima za izbeljivanje kože), citric i tartaric kiseline

BHA kiseline (Beta Hydroxyd Acid)

Poput AHA kiseline, predstavlja hemijski piling i za razliku od njega rastvoriv je u ulju pa tako prodire u dublje slojeve kože i na taj način uspešno smanjuje lučenje sebuma i smanjuje upalne procese poput nastanka akni i bubuljica. Ima ogromno anti-upalno svojstvo.

Najpoznatija BHA kiselina je salicilna kiselina. Pri korišćenju ove kiseline normalan je nelagdan osećaj blagog zatezanja i peckanja odmah nakon stavljanja, medjutim ukoliko taj osećaj potraje potrebno je isprati kiselinu sa lica. Izbegava se u sezonama gde ste izloženi jakim sunčevim zracima.

Benzoyl Peroxide

Koristi se za antibakterijsko delovanje na upaljenu regiju. Njegovo dejstvo se ogleda u ubijanju bakterija bubuljica i upala akni i na taj način ih smiruje i umanjuje. Ne pomaže zančajno prilikom nastanka mitisera i komedona. Najčešće se nalazi u procentima 2%, 5%, 10% a preporuka je da se prvo krene sa najmanjim procentom jer visok procenat za vašu kožu može izazvati još veću upalu ili oštećenje kože.

Nanošenje Benzoyl Peroksida nakon hidratantne kreme se pokazalo kao dvostruko bolje dejstvo jer ponekad ovaj sastojak može biti toliko jak da izazove još veću iritaciju na licu.

Kombinacije kiselina

DA!


Vitamin C + Retinol

Podstiču nastajanje kolagena i uklanjaju flekice

Hijaluronska kiselina + Retinol

Hidrirajuća adekvatna nega nakon intezivnih efekata retinola

AHA kiselina + Retinol

Potpuno otklanjanje mrtvog sloja kože

AHA + BHA kiselina

Imaju potpuno dejstvo na kožu gde je čisti od nepravilnosti i čini svežom i blistavom

NE!


Vitamin B + Vitamin C

Uzrokuju crvenilo i zatezanje kože, čak i pomali osip i perutanje kod veoma osetljive kože. Ostali tipovi su bezbedni u ovoj kombinaciji proizvoda.

AHA/BHA + Vitamin C

Nije najpoželjnije da se koristi istovremeno iz sastojci iz AHA i BHA kiseline mogu poništiti dejstva vitamina C. Veoma jake kiseline mogu izazvati i veliku iritaciju lica

1 Response
  • golden goose sneakers
    August 9, 2020

    You made some decent points there. I appeared on the internet for the issue and found most individuals will associate with along with your website.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *